Syftet med att bygga det här huset var att jag ville bo sunt, och mindre miljöbelastande. Men det kom också att utvecklas till ett projektarbete som avslut på mina studier i skadeförebyggande projektering och byggande. Av bland annat det första skälet, det är bättre för hälsan och miljön om man inte behöver bo i ett skadat hus, och därför/också renovera ett skadat hus.
Hur man än vänder och vrider på det så är det alldeles för mycket ohälsosamma ämnen, och alldeles för mycket fuktrisker i standardhusen som byggs idag. Och när jag projekterade och byggde huset 2009-2011 så trodde jag att det här, och några andra ur samma vinkel intressanta hus, skulle förändra hur vi ser på Miljö och Hälsa i bostäder. Det har inte skett.
Idag har vi miljöcertifieringar som är rena rama bluffen, och de stackarna som lurats att tro att de bor ”miljövänligt” har knappt ens koll på vad material kan innehålla, och vilka skador det blir av det fuktriskabla byggandet. Ingen utom de certifierade konsulterna vet vad som ingår i det certifierade. Och vi som är särskilt kunniga i material och byggfysik vet att certifieringarna är till för att skyla byggbranschens ovilja till att ställa om.
Jo… jag har ju byggt en karriär på det här villabygget och de två gästhusen i annan byggteknik, men med samma miljö/hälsoperspektiv. Sen 2010 så utbildar jag byggingenjörer, fastighetsförvaltare och driftstekniker i Hållbarhet & Hållbart byggande.
Här är det grupparbete på gång. De ska göra en 20 punkters miljöprofil för en villa som betygsgrundande slutarbete. INgen certifiering i världen slår en projektanpassad Miljöprofil. Och dessutom lär de sig skilja på vad som är leverantörsljug, och vad som funkar över tid. Dvs på riktigt 🙂
Här är det arkitekterna på Sweco som får sig en dos Sunt Inomhusklimat & Hållbarhetsretorik. Ja, det behövs faktiskt. För nu står det att allt är miljövänligt och grönt hos varenda leverantör. Då måste man ta och bena isär retoriken från materialens innehåll, funktion och livslängd. För leverantörerna VET att de flesta är inte utbildade på vad Hållbarhet ÄR. Och det gäller både Arkitekter, Byggingenjörer/Projektörer/Beställare. Ingen har någon koll. Och det är därför Miljöcertifieringarna rönt så stor framgång. INgen kan någonting om Hållbart byggande, så man kan inte ens ställa frågor om VAD som ingår, eller snarare, vad som INTE ingår i certifieringen…
Sist men inte minst… mina kurser ute på Byggföretag och Fastighetsbolag.
Allt det här, och en hel del till… är det jag lärt mig sen jag hoppade av efter 15 år som fotograf.
2 års skadeförebyggande, energieffektiviserande, byggfysikaliska studier. 1 1/2 års projektering av Sunda Huset, nästan 2 års byggande med 100% ansvar över SundaHusets tillkomst. Å lägg sen föreläsare om Miljö & Hållbart byggande sen 2010.
Jag tror inte jag behöver tillägga att jag verkligen älskar både mitt hus, min kunskap, och att utbilda och föreläsa. Men nu gör jag det iaf 🙂