Elektronisk vattenfelsbrytare för att minska risken för att vattenskador uppstår. Vad har det med miljö att göra? Jo, då vattenskador uppstår i Sverige -och Norge- så går de sällan att laga då vi oftast bygger i trä. Vilket förvisso inte är fallet för mig. Men alla reparationer och utbyten av material orsakar inte bara ny materialproduktion, utan även transporter och materialutvinning.
Den elektroniska vattenfelsbrytaren från Leakomatik känner inte bara av om vattnet står och forsar i mer än 20 minuter, utan även droppen. Det är just droppen som är farligast, för de märker vi oftast inte förrän skadan är skedd och utbredd, oftast i form av mögel, röta och ohälsosam inomhusmiljö. Som man dessutom hunnit vistas i ett tag eftersom en mögelskada tar tid att utvecklas till upptäckningsbar om den är inuti konstruktionen. Vilket är ett jättevanligt ställe……
Nä, detta är en skärmdump från nätet, i en i Sverige mycket vanlig badrumskonstruktion. Standardbyggande, och samtidgt fel eftersom de förr eller senare leder till fuktskador.
Visste du att redan efter fem år dår du åldersavdrag på din ersättning för en vattenskada i ditt badrum? Så är det hos de flesta försäkringsbolag i Sverige. Tätskikten räknas hålla i 20 år, och efter det får du nästan ingen ersättning alls. Hur fint än ytskiktet ser ut. Hände en av mina grannar för en fyra år sen. Hans badrum är av det tidlösare slaget, så man kräktes inte av att gä in där för att det är bårder med segelbåtar och sånt där buckligt klinkergolv. Utan det var enkelt och stilrent och såg prima ut. Men… tätskiktet var slut, och bakom ytskiktet…. fuktskada. Helt normalt. Nej, jag är inte ironisk.
Men det var svårt för min granne att förstå hans försäkringsbolags ovilja att betala ut ngn ersättning värd namnet TROTS att allt såg så helt och fint ut på ytan.
Så är det med de felaktigt byggda standardbadrummen. Sen kan man ju bygga med hjälp av våtrumsauktoriserad och enligt branschregler, och då fördröjer man fuktskadan. Icke desto mindre så kommer den.
Funkar den då?
Ja, den gör faktiskt det. När vattnet stängs av så är det bara till att börja leta på de ställen där man kan se installationer och kopplingar. Det går det ju inte att göra precis varsom. Men generellt så har jag valt att ha så mycket synligt och inspekterbart som möjligt.
Första ggn det stängde av så fick jag gå så långt att jag gick in i mina hyresgästers småhus. Och ganska så oväntat så hittade jag blandarspaken på handfatsblandaren stå och droppa -på varmt… grrr….- för att den inte var helt nedtryckt/stängd i kontorshuset/större gäststugan. Bara en ittebitte droppe, och vattnet stängdes av.
Sen har det stängts av en gång för att toaletten i minsta gästhuset stod och droppande. Miiiiiinimalt.
Tredje gången den stängdes av så var det lilla sponingsknappen inne hos mig på övre plan som inte slöt helt tätt.
Fjärde gången var det spolningen på toaletten i kontoret/nedre gästhuset som stod och droppade.
När det droppar i toaletterna så måste man nästan veta det, för det syns ju inte för blotta ögat. Men om man har en sån här vattenfelsbrytare så lär man sig hur lite det krävs för att den ska stänga av. Är det jobbigt? Inte lika jobbigt som om det skulle ha varit en vattenskada. Och det är ju trots allt väldigt sällan det sker. Första ggn var det jobbigast, för då fick jag leta hårdast.
Då jag projekterade och byggde det här huset så fanns det bara Leakomatic på marknaden. Nu finns det en uppsjö av andra alternativ. Man har också försökt få in den som krav i BBR -Boverkets byggregler- men inte kyckats med det. Manb kan ju undra varför….?
Gamla siffror har ju sagt vattenskador för 5 miljarder om året från kök och badrum. Vem tjänar på dem..? Jo, vår viktigaste, och mäktigaste industri, nämligen byggbranschen. Och är det någon som är intresserad av vad Boverket håller på med när det kommer till reglering av byggandet… ja, då är det den viktigaste och mäktigaste branschen.
Fuktskador och inomhusmiljö
Bara för en vecka sedan (mars 2019) så var jag på Fastighetsmässan i Kista och lyssnade på en gemensam dragning av Boverket och RI.SE (fd SP och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Vääääldigt intressant, och föga nytt för mig som utbildat Byggingenjörer och Fastighetsförvaltare i Hållbarhet och skadeförebyggande byggande (praktisk byggfysik) sen 2010. Men… det som förvånade mig var hur bitter presentatören från Boverket var på byggbranschen. Och… jag förstår honom. Men blev bara förvånad att en myndighet vågade.
RI.SE är ju själva en stor del av skälet till en hel del av de här fuktskadorna då det är de som genom uppdragsforskning typgodkänner systemen som det blir skador av. Det här forskningsföretaget har ju glidit på SP -statens provningsanstalt- hur länge som helst utan att vara statligt. Men när Myresjöhus åkte på att betala för fuktskadorna som uppstått pga av SP typgodkända fasadsystem, ja då blev de helt plötsligt lite mer måna om att lämna SP-smeknamnet bakom sig. Ibland går det undan… men det är i sig inget byggbranschen är känd för.
Övrigt skalskydd
Givetvis har huset även brandvarnare, och brandsläckare innehållande pulver. Men just de klassas mer som husets säkerhetssystem.
Och numer är huset även utrustat med larm och kamera från Verisure.