I det här huset får ingen tryckimpregnerad trall användas, hur miljöcertifierad eller certifierad, eller hur miljöblajig den än marknadsförs att vara.

Tryckimpregnerad trall innehåller koppar och kromoxid, båda är giftiga för vattenlevande organismer. Du vet… såna ingen tänker på för att vi har svårt att anknyta. Men de är inte oviktiga, tvärtom. De är helt nödvändiga för ekosystemets fortsatta spänst. Få saker gör mig så upprörd faktiskt, som de som anser att det här med vatten… det är inte deras ansvarsområde.

mikroorganismer,vattenlevande mikroorganismer

Jag har ett antal grannar i området med både en och två pooler, breddavloppen rakt ut i naturen. Och det helt utan skam, eller självrespekt. Bakteriedödande kemikalier rakt ut i vårt… gemensamma grundvatten som vi dricker. Rakt ut i ett så förgiftat innanhav att vi 1) inte ska äta fisken därifrån mer än 2-3 ggr om året om man är barn eller fertil kvinna. 2) inte får sälja utanför Skandinavien för att den är så giftig.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb

Men min lilla skitiga tryckimpregnerade trall, och mitt lilla poolvatten, och mitt lilla användande av roundup, och min älskade rabatt kantad med gammal kreosotimpregnerad järnvägsslipers…. Ja, ni fattar… jag är vattenväktare, och för mig är det obegripligt när man har det här förgiftade havet 10-800 meter från sitt hus så SKITER man i det.

Tillbaka till träaltanen och balkongen… den har behandlats med järnvitriol, som inte är ogiftigt, men heller inte särskilt giftigt. Och… mina träytor… behöver oljas.

Balkongdörren är ofta uppställd sommartid, men jag hänger faktiskt inte där, trots de mest sagolika solnedgångar, som mina kameror aldrig gör rättvisa. Men de är ett väldigt behagligt och livskvalitetsgivande inslag i min vardag, året om.

oimpregnerad trall,giftfritt byggande

oimpregnerad trall,giftfritt byggande

oimpregnerad trall,giftfritt byggande

solnedgång,vikingshill

Järnvitriolbehandling för att den ska gråna lite snabbare än utan behandling. Vissa säger att järnvitriol har en lätt konserverande effekt. Det är jag inte helt säker på. Men jag vet inte. Det var ett j-la jobb iaf. Och under trallen har ff inte gjorts klart 🙁

obehandlad trall