Sedumtak från Byggros
Blommande sedumtak med diademsystem för bättre hållbarhet. Sedumet tar upp ca 50% av dagvattnet, luftrenar, isolerar mot värme/ljud, samt förlänger tätskiktets livslängd genom sedumets UV-skydd.
För att få ett blommande sedumtak så krävs mer växtsubstrat att slå rot i. De vanligaste gröna taken kommer på rulle och där är växtsubstratet ca 2cm. Ju grundare växtmån, desto färre arten överlever. Och… med tjockare jordmån så slår fler arter rot, och taket blir mer ”blommande”. Det här taken har mellan 6-8 cm växtsubstrat, för att det skal bli en större biologisk mångfald på taket <3
Å ska man ha så mycket växtmån, ja då måste man så taket själv. Så i bemärkelsen att man lägger på jord, sen sprider man ut sedumskotten, sen gödslar man, sen vattnar man, sen täcker man, och sen… väntar man.
På mitt tak ligger 6 ton jord. Och på min balkong ligger då och då stöldgods från taket. Fåglarna stjäl material till sina bon, och ibland… gapar man efter mycket mister man hela stycket. De tappar helt enkelt lasten…
Diademmattan liknar en platonmatta är tillverkad av återvunnen plast och håller ett tjockare lager växtsubstrat som gör att sedumet får ett kraftigare rotsystem, vilket i sin tur leder till högre motstånd mot långa kalla vintrar och långa torra somrar.
På vissa leverantörers hemsidor står det också att de här taken isolerar ”mot” kyla. Jag hänger inte riktig med där. Är det mot inträngande kyla, eller menar de att de isolerar huset så att det får lägre termiska förluster?
Oavsett, jag köper inget av dem, för mellan sedumet och takens konstruktion där isoleringen är monterad så är det en luftspalt. Så de termiska förlusterna ventileras bort där. Visst, det blir inte lika mycket luftrörelser ovan vindduken som det hade blivit utan sedumet som ligger på en duk ovan råsponten. Men jag tror ni fattar.
Om det inte framkommit redan så är jag en detaljerad person, förmodligen lite FÖR detaljerad. Men jag gillar att förstå hur saker och ting hänger ihop, och det är också därför det här med abstrakt matte är lite… hmmm…. jobbigt för mig. Vad ska jag med formeln till om jag inte förstår hur den fungerar liksom.
Taklutningen
Mitt tak är ju vinklat åt det håll den skulle klippa mindre av gtrannen ovans utsikt, för sånt är ju bara onödigt. Vinkeln har ifrågasatts mer än en gg med tanke på de avancerade solnedgångarna, men jag vet inte om de gör mig lyckligare för att de blir större ininfrån huset liksom.
Vidare är taklutningen låg, 8 eller 9 grader. Detta blir i praktiken nästan ett platt tak, men utan fuktskaderisken som de platta taken utgör. Men… ibland måste man skotta. Det händer en eller två gånger per år beroende på hur mycket snö som kommer. Det är jobbigt och härligt på en och samma gång, att klättra upp på taket med redskapen. Jag känner mig duktig och självständig, ja tom modern då jag står däruppe och svettas. Man måste vara lite försiktig så att man inte river loss själva plantorna, men det är inget egentligt problem. Egentligen ska man vara väldigt försiktig då man går på frusna plantor, men jag har nog… inte varit det… Taket är ljuvligt, och det är så synd att ingen ser det.
Hade en dust med en sotarmästartönt som krävde att jag la en takstege på sedumet då lutningen var över 6°. Försökte förklara att det är jättesvårt att halka på serum, men NEJ, det är en regel… Sotarna som utför jobbet har brytt sig mer om att stegen UPP sitter fast som den ska, och ingen har någonsin klagat på att jag inte hade en liggande stege på taket. Men jag fick hjälp av Almqvist senior att installera en, och fick då igenom taket. Sen tog jag bort den, och förklarade för den sotande sotaren, och han sa att det var inga som helt problem, och någon halkrisk förelåg inte.
Gummiduk
Ja, den har ni ju redan läst om i ett annat inlägg. EPDM-gummi osv osv.
En stoppränna så att det inte rinner ner för mkt bös i stuprännorna.
Kantskydd.
Geotextil av återvunnen lump för att skydda mellan gummiduk och platon/diadem-matta.
Här kommer Diademsystemet, som är ett rotskdd.
Gummiduk, geotextil, diadem som rotskydd, fleeceduk som håller kvar jorden/växtsubstratet på taket. Annars blåser det bara av. Å så jorden/växtsubstratet. Det innehåller också rätt mkt klinker och tegelkross som hjälper till att hålla kvar fukt i jorden.
Första husbygget & Logistik
Logistik på ett bygge är …. viktigt. Typ. Så att man inte får en massa mer jobb. Vilket jag fick då bygget av betongaltanen satte igång två dagar innan 6 ton jord levererades i säckar om 1 ton vardera.
Altanens stenmur går ut mer än 5 meter från huset, och fantastiska Ingvars kran kan inte lyfta 1 ton så långt från lastbilen. Vad gör jag? Jo… jag är trots min tvära personlighet väldigt sbnäll och hjälpsam, vilket är en generellt bra investering för ngn gg så kommer jag/man själv stå där och behöva… hjälp.
Messade tio kompisar, varav sex stycken kunde komma samma kväll och HINKA upp jord. Nästan tre ton hinkade vi upp, å cå kunde Ingvar komma och lyfta upp den resterande delen av jorden som var kvar i säckarna dagen efter.
Här är det Sven, Patrik, Loui, och Joakim som förbereder sig på hinkar och utsläng av jorden.
Lite ”lättare” säckar som kan kranlyftas upp på taket av Ingvar.
Jord och tegelkross.
Sås helst på våren, så jag är ute i sista laget eftersom det hunnit bli september. Täcks med växtduk så att sedumskotten ska kunna slå rot.
I ärlighetens namn… jag fick värsta vargavintern efter att jag lagt/sått taket. Å sen fick jag värsta torra sommaren. Det får gå som det går tänkte jag, men med en klump i magen.
Första sommaren då det var nygödslat kändes det som om det växte betydligt mer annat på taket än just sedum…
Rensade bort flera säckar med näringsstjälande grönska.
Lite skotta…
Ett annat års skotta, som också visar hur snälla rökgaser jag har från min vedeldning. Nästan bara vattenånga kvar då det släpps ut genom skorstenen 🙂
Flera varma, men framförallt regnfattiga somrar gjorde att det tog några årför det här taket att växa till sig.
Till slut så blev det ett fint tak, som förvisso ingen ser…. Men tar man stegen upp så är det ljuvligt. Som ett levande konstverk.
Naturen är snudd på orimligt lojal
Sommaren 2018 var det FÖR fint väder. Nötkreaturen förbereddes på för tidig slakt då det inte regnade någonting från i Maj tills i början av september. Det rådde eldningsförbud då det härjade skogsbränder lite varstans i Sverige. Ja, det brann tom i våra förorter, Nacka inklusive. Det var en ganska så obehaglig känsla att rulla hemåt på 222:an i juni, och det brinner på ena sidan motorvägen, å på den andra är det ett stup… Men folk tjafsar ff om deras medborgerliga rättighet att grilla. Räcker det med att ta ett djupt andetag då…
Jag gjorde som jag gör sen tre år tillbaka, lämnade den paradisiska Nackaskärgården med solnedgångar och altanliv, gula torra gräsmattor och de torraste eklöven… för Skåne.
Sen satte jag igång och utbilda byggingenjörer i Miljö & Hållbart byggande i Varberg i sex veckor för att återvända till Sommarbovägen & Sedumtaket första september.
Först den 7:e september och efter ett första trevande regn vågade jag mig upp för att ordna begravning för mitt förväntade döda sedumtak.
Å så ser det ut så här….
För mig är det obegripligt hur lojalt det här ekosystemet levererar trots att så många av oss behandlar det som komplett skit. Frankly… klotet och det här systemet ger oss syret vi andas, maten vi äter, vattnet vi dricker, kläderna vi har på oss, materialen till våra hus, energin till att värma de här husen, energin att värma vattnet vi skitar ner då vi håller hygien, energin till våra transporter å vi behandlar det som man behandlar gästarbetare i Kuwait.
När ska vi börja bete oss med en gnutta självrespekt?
Felicia anlägger bilderna
Diademsystemet
Jord upp på taketbilderna
Inte vattnabilden, men skriv om bevattning
Rensa taket
Skottabilder
Avsluta med Sedumet levererar trots att bvi behandlar klotet som skit.