Kanske inte nödvändigt att upplysa om att här är det el från förnyelsebara källor som pengarna går till. För det är så jag ser på Hållbar utveckling. Energin skall komma från flöden ovan mark, inte tas upp ur marken, för det i sig är alldeles för energikrävande, utöver att gräva i marken -djupt eller ytligt- skapar spillpdrodukten giftigt lakvatten som antingen måste särskilt omhändertas för att inte förgifta annan marke eller ännu värre förgifta vattnet.

grön el,telge energi,hållbar elproduktion

Den här elkostanden ser väldigt hög ut i mina ögon med tanke på att mitt första års elförbrukning i SundaHuset låg på 2067 kWh…

Men sen dess har jag gått över till att värma upp mitt tappvarmvatten med el istället för med ved. Jag reser också bort i 5-6 veckor per vinter och sätter då på elpatronen för att värma huset via dess vattenburna golvvärmesystem.

Gästis

Det större gästhuset på den främre ”egna” tomten är superisolerat för att vara ett gästhus. Det är isolerat med ljuddämpande och värmetrög cellulosaisolering från Ekofiber. Golvet har 200 mm, väggarna har 190 mm, och taket har 300 mm isolering. Det är väldigt mycket för ett gästhus, men kvalitet och långsiktighet före volym, alltid.

Uppvärmningen sker via en luft/luftvärmepump -då den inköptes var bäst i test- från Mitsubishi. Jag gjorde noggranna undersökningar av vilken jag skulle ha för att få en med europeisk garanti så jag inte skulle bli en i statistiken med en kass värmpump som blivit försäkringsärende. Denna är fö servad med omdömet, den ser knappt använd ut- under våren 2018. I stugan finns också en frostvakt ifall värmepumpen skulle gå sönder. Och en elkabel till tillkommande vatten för minusgradsmånaderna.

Här finns också en fresh badrumsfläkt som står på året om av hälso- och fuktsäkerhetsskäl.

Stugan har kyl & frys, keramikhäll, ugn, mikro, vattenkokare, 55 liter vvb, eldriven golvvärme i badrummet och allt det där andra som ett vanligt hus behöver, såsom tv, stereo, sannolikt en personlig dator… vad vet jag?

Gästis har egen elmätare.

Miniattefallaren

Den lilla friggan som med badrumsutbyggdan och utvändig tilläggsisolering -Ekofiber- på 200 mm i golv, 170 mm i vägg och 200 mm i tak har en liten induktionshäll, mikro, vattenkokare, kylskåp med ett kasst frysfack, eldriven golvvärme i badrummet och en 55 liters vvb.

Lillstugan värms upp med hjälp av ett direktverkande fläktkonvektorradiator -spetsvärme- då det behöver ett så lågt värmetillskott pga den lilla golvytan och låga stugvolymen, den värmetröga isoleringen, den passiva värmen från den boende och den elektriska apparaturen som finns i stugan.

Här finns också en fresh badrumsfläkt som står på året om av hälso- och fuktsäkerhetsskäl.

Även här finns egen elmätare.

Gemensam räkning

Även huset har så klart elmätare, men den inkluderar de två småstugornas elförbrukning. Stugorna elmätare är bara så att det går att debitera el separat för stugorna. Jag har valt att ha en kallhyra, med separat elräkning för mina hyresgäster, och det har fungerat mycket bra.

17 273 kr/året

Inkluderar alltså tre hushåll med åretruntboendes:

SundaHusets vitvaror, tappvarmvatten, eluppvärmning husvolym under 6 veckor långt eldningsuppehåll pga vinterresa, frånluftsfläkt, datorer, tv, stereo & Co.

Gästis uppvärmning med luft/luftvärmepump, vitvaror -ej tvätt/diskmaskin-, vvb, elkabel på tillkommande vatten vintertid, golvvärme badrum, frånluftsfläkt, datorer, tv, stereo & Co.

Lilla gästhuset uppvärmning med direktverkande fläktkonvektor, vitvaror -ej tvätt/diskmaskin-, vvb, elkabel på tillkommande vatten vintertid, golvvärme badrum, frånluftsfläkt, datorer, tv, stereo & Co.