Lerputs invändigt för fukt och värmebuffring (utvändigt som vindbrytare). Lera är en av fåtalet ekologiska byggmaterial i det här projektet. Kapillärsugande funktion, vilket gör att stommen blir torrare. Och en torr stomme isolerar bättre.
Lera sägs också bidra till att skärma elektromagnetiska spänningsfält. Hurvida det sistnämnda stämmer, vill jag låta vara osagt då jag inte kollat upp det faktamässigt korrekta i det påståendet.
Lerromantiker
Ja, det finns faktiskt såna. Definitionen är de som pratar om lerputs och lerklining (samma sak, men på trästommar ist för sten, för då heter det puts) som guds gåva till mänskligheten, vilket det snudd på är. Men… med skillnanden att de bara pratar, och inte bygger eget hus med lerputs.
För… det är ett helvetes jobb på alla sätt och vis. Självklart värt det. Och nästa hus jag bygger skall också lerputsas eller lerklinas beroende på vilken stomme det får. Men… det är ff ett helvete att gå igenom processen. Och jag stod faktiskt här i tre veckor på raken, och hade endast hjälp av pappa de två första dagarna, och sen lika snälla vänner som kom förbi på helgerna och hjälpte mig ett par timmar då och då. Jag kommer alldeles särskilt ihåg Andi som rapporterade att hin knappt kunde röra sig dagen efter.
Och det är precis det jag menar, det är tungt som f-n. En kubik lera väger ungefär två ton… You do the math… Sen kan man inte prata när man slänger på det iom att putsen innehåller kodynga, och när man väl slängt på sin första slev så inser man att det stänker rakt tillbaka på en. I ansiktet. Så det gäller att knipa käft.
Giftfri lera
Var inte så lätt att få tag på. Som tur är så började jag i tid. Första erbjudandet jag fick var lera från där Mall of Scandinavia står nu. Dvs gaaaammmmaaaaal industrimark. Efter ett samtal med Solna kommun om gifthalten i den leran… Nej tack. Nästa erbjudande kom från Saltsjöbadens båtklubb. Åkte dit och där stank det… det låg rätt mkt kreosotindränkta slipers i den leran. Nej tack.
Men… så fick jag ett erbjudande från Hagalunds IP där det nu skulle byggas hus. Och man får inte bygga bostäder på förgiftad mark utan att sanera, OM det skulle visat sig finnas gammalt gift på marken. INget saneringsbehov, dvs giftfri lera.
Stackars denna lastbilschaufför… inte roligt att göra rent flaket efter att ha kört hem sju kubik lera till mig. Men å vilken lera ur mitt perspektiv. Som smör som stått så där alldeles lagom länge i rumstemperatur för att bli lättbrett.
Sen kanske platsen för att lasta av var med mest logistiskt smarta… med tanke på lerans vikt. Man lär sig mest på första husbygget…
Det krävs egentligen mest sand för att lerputsa. Och jag hade en fantastisk lerputsningsguide i Ulf Henningson på västkusten. Han har varit behjälpning med både recept för grov- och finputs. Och diverse instruktioner då de behövts.
Mmm…. det är mkt som antecknas på återbrukat papper…..
Mmmm…. eller kanske Mu?
Kossan undrar ju så klart vem jag är? Och bönderna Anders och Maria på Malma gård ute på Värmdö undrar ju så klart varför någon i Sverige vill bygga hus med kogödsel? I andra delar av världen så bygger man massor med hus med diverse gödsel. Skälet är att det gör putsen mer plastisk, dvs den håller ihop bättre. Man kan använda diverse gödselsorter, men en kossa har ju fyra magar, och det ger mer av det där gel’et som finns i kossans mage, och som gör sig så bra till lerputs.
Har man inte tillgång till välskötta kossor så får man använda sig av hätsgödel, vilket jag också gjort, men bara någon kärra eller så, för att det finns nästgårds i Velamsunds stall. Och jag bara behövde liiite till.
Här är hela kit’et.
Badkar inhämtade från borskänkes-blocket, och den tämligen dyra planblandaren från Soroto. Ja, det måste vara en planblandare, för annars så blandas inte leran som den ska. 17tkr gick den på. Och inga begagnade i sikte…
Grovputsen, eller putsvarv 1, innehåller 3 hinkar ganska finkorning sand, 1 hink lera, och 1/2 halv hink gödsel. Å så en skvätt vatten på det. INte för mkt, för då blir det bara en massa onödiga krympsprickor i putsen. Det behövs lite armering också. Antingen tillsätter man lite halm, eller så finns det redan med om man hämtar gödslet i gödselstacken. Tar man den från åkern, vilket också hände, ja, då får man som sagt lägga till det.
Blandas sedan i minst 20 minuter för att putsen ”ska gå ihop” på bästa sätt.
Å så blir den så här fin sen 🙂
Under putsperioden av byggandet så var jag på bygget klockan sju, och gick hem klockan 22. Från klockan 19 så blandade jag tre badkar fulla med puts så jag bara kunde sätta igång och putsa när jag kom utvilad nästa morgon klockan 7.
Jo, jag fick tennisarmbägar i båda armarna. Men det var bara att bita ihop tills jobbet var klart.
RF -relativ fuktighet (kallas också RH)
Vilken normal människa i Sverige vill ha gödsel i väggarna inomhus? De som är lerromantiker så klart. Putsen luktar bara innan den torkat. Jo, det är sant. Sen luktar den (eller huset…) sannolikt den person som bor där, eller den personen som bor därs livsstil. Syftningsfel? Yahupp. Men ni fattar ändå 🙂
Lera är ju i princip obränt tegel, och alla som känner till tegel lite grann vet ju att den tar upp mängder med vatten, och avger det sedan som fukt när stenen torkar ut. Det är exakt samma sak med lerputsen. Den tar upp delar av fukten inomhus (en hel del försvinner givetvis med ventilationen, precis som den ska) då fukten alltid jämnar ut mot sin omgivning. Under vintern så blir ju som bekant inomhusluften rätt torr då man tar in kall luft utifrån, och den kalla luften bär mindre gram fukt per m3 än varm luft.
Den relativa fukten är den mängd fukt luften innehåller i relation till den mängd fukt den KAN bära utan att falla ut i kondens. Och hur mycket fukt en m3 luft kan bära står i relation till luftens temperatur.
När den kalla luften med färre gram fukt kommer in i huset där temperaturen är högre, ja då blir ju den relativa fuktigheten lägre. Eftersom den varma inneluften kan bära mer fukt än den kalla utomhusluften (utan att falla ut i kondens).
RF & Immunförsvaret
Under vintersäsongens låga RF inomhus så alstras lättare elektricitet när vi går på lackade, eller golv försedda med plastytor (mattor eller plastskikt). Detta i sig bidrar också till att luftburna partiklar såsom mögelsporer, baciller & Co, damm, smutspartiklar av diverse slag lättare virvlar runt, istället för att bli till dammråttor i hörnen.
De här dammråttorna är egentligen bra, för de ser man, och kan ta bort om man inte trivs med dem :). Detta damm flockar (drar till sig) också luftburna kemikalier. Och det är ett av skälen till att ex Käppala reningsverk inte vill att vi våttorkar bort damm, utan att vi dammsugar upp det och slänger den fulla dammsugarpåsen i vanliga soporna där den går till förbränning då reningsverken helt enkelt inte klarar av att rena bort alla kemikalier som kommer till dem.
Men då vi har lågt FR inomhus så blir det helt enkelt färre dammråttor, för allt bara virvlar runt. Med andra ord drar vi i oss mer dammbundna kemikalier, mer virus & Co. Och eftersom vi är inomhus 90% av tiden under den torra perioden så blir vi ju extra utsatta.
Lägg då till… att vi vet att många av oss måste smörja in oss mer då vår hud blir torrare. Vissa får tom självsprickor som blir etter värre vintertid. Detta beror på att vårt inre måste ligga och pumpa ut mer fukt genom huden för att vi inte ska bli för torra och spricka helt. Jag överdriver här för att förtydliga, för inte spricker vi likt troll i solen av vinterns torra inomhusklimat, men du vet ju vad jag menar. Detta kallas för att torrsvettas, och samma fenomen uppstår då vi befinner oss i AC-utrymmen. Luftkondtioneringar funkar ju så, att de avfuktar luften…
Lägg till ytterligare, och mer avgörande i sammanhanget att vi blir torra i ögonen, svalg och näsan under vintern. Detta är våra slemhinnor, och är på exakt samma sätt som vår hud kroppens barriär mellan ute och inne i kroppen. Exakt som husets klimatskärm skiljer inomhus från utomhus.
De allra flesta av oss andas genom näsan så länge vi inte är täppta där. Och när vi drar i oss exempelvis baciller & Co så hamnar de först på flimmerhåren, som jobbar på och transporterar bort inkräktarna. Men då får inte flimmerhåren vara torra och därmed stela…. för då hamnar bacillen rakt på slemhinnan istället, och DÅ måste immunförsvaret kliva in för att mota bort inkräktaren.
Nu ska vi göra matte av det hela. Mer tid inomhus + mer virvlande partiklar inkl baciller & Co + torrare flimmerhår = mindre spänst för att transportera vidare bacillerna ner i bl a magsäcken där rätt mycket bryts ner.
Vi omges av lika mycket mögelsporer (eller ännu fler faktiskt), smuts, kemikalier och baciller sommartid. MEN, med skillnaden att då virvlar dessa inte runt lika mycket, för att det är högre RF. Det är detta som gör att vi är sjukare på vintern och friskare på sommaren. Vi har helt enkelt mer spänst i systemen i högre RF, och lägre exponeirng för att vi inte är inomhus i samma utsträckning.
Kvalster & Fukt
Vi mår bäst i RF mellan 40-60%. Men kvalster växer till i RF över 40% och ökar ännu mer i RF över 60%. Hur många ställen har vi i en bostad som överstiger 40%’s RF? Duschen, och den är tillfällig och extra ventilerad eftersom alla korrekt byggda hus har fläktstyrd frånluft där. Och så… är det i sängen efter att vi sovit där. RF är tom JÄTTEHÖG i sängen då vi kliver upp.
Kvalster äter hudrester, och kräver fukt, värme och mörker för att växa till. Ju fler vi har omkring oss, desto mer kvalsteravföring… Och det är just deras avföring som innehåller ett enzym som inte alla tål = allergi.
Mao, bädda INTE, utan låt sängkläder fukta av sig till omgivningen så att det inte blir mörklagt kvalsterparty där. Och ha som vana att kallvädra dina sängkläder med regelbundenhet då kvalster dör i kyla och mycket torra miljöer.
Obs! ej källkollad: https://www.kvalsterallergi.se
Två varv….
Tillbaka till lerputsandet, vars syfte är att ge ett sunt och komfortabelt DeLuxe-inneklimat.
Tack alla kompisar!!
KOMPISBILDER