Fuktsäker Rolls Rollsgrundläggning
Diffusions- och radontät Koljerngrund. Den består av Foamglas som är tillverkad av återvunna bilglasrutor. Genom sina slutna glasceller blir den både diffusionstät och hindrar kapillär uppsugning, vilket i sin tur håller isoleringen torr. På det här viset håller Foamglas sin isoleringsförmåga hela husets livslängd.
Grunden är radontät genom ett aluminiumskikt och radonkragar. Foamglaset har dessutom oslagbar tryckhållfasthet som gör att det räcker med att stabilisera grunden, inga kantförstärkningar eller övrig armering behövs.
Nedan följer hela grundläggningsprocessen, som tog 2/TVÅ dagar. Byggnörderi…
En foamglasskiva har enormt hög tryckhållfasthet, men inte god draghållfasthet, så det underliggande gruset måste vara på millimetern avjämnat. De var inte nöjda med grävarpeters differens på 2/två millimeter, utan jämnade av ytan en gång till på egen hand. Sannolikt ngt de varit med om förr…
Dag 1
Sen kommer det första 50 mm’s skivorna på plats.
Foamglas är lätt att såga i, men luktar då urin. Why? I don’t know.
Jag hade ju som ambition att ha så lite metall som möjligt i mitt hus. Ingen absolutist, men väl avvägt och medveten använding av den ändliga, och mycket giftiga framtagningen av metallråvara.
Det är aluminium på rulle som radontätning. Kommunkartan säger att det är ett lågradonområde, men jag ger med mig.
Å så är det det här med tätande kemikalier… Jag gillar’t inte…
Dag 2
De hade glömt hälften av skivorna hemma i Sundsvall… så de vände hem på em för att hämta… nästa lager 50 mm’s skivor.
Nu rullar lastbilen in med de förbyggda och metallinramade elementen med tjocklek 200mm. Den totala tjockleken på grindisoleringen blir 300 mm.
Radokkragar för att täta runt inkommande rör.
Mer… kemikalier….
Måste erkänna att det är mäktigt och nördigt att sitta här ock kolla in grund’an’läggningen i dagarna två…
Snart klart 🙂
Här spänns elementen ihop.
Och lite mer kemikalier, plus iskruvning av kantelement på 50 mm för att bryta köldbryggorna som aluminiumramen utgör.
Klart! Slutkoll på jämnheten.
Det låter ju lite rubbat, men här känns huset klart på ngt vis. Katti & Sven får kolla på grundbebisen.
Fördelen med den här grundläggningen är ju att efter att schaktarbeten inklusive rörläggningen så tar det bara två dagar att lägga själva grunden. Sen bygger man vidare.
Grunden exklusive chalt kostade 200 tkr inkl moms. Jag hade också tagit in offert på en cellplastgrund. Inte för att jag tänkte ha en, utan bara för att jämföra. 140tkr skulle den kosta, men att gjuta och cellplasta in en grund tar betydligt längre tid, och plasten är inte ångtät, vilket gör att den kommer att ta upp ev markfukt (vilken är tämligen lågt här i det sen länge ursprängda berget) vilket gör att isoleringen kommer att över tid leda värme ist för att isolera. Så blir det inte med denna, för i den kommer ingen fukt in 🙂