Vattenmantlad rysk massugn. Ugnen är vedeldad och har en verkningsgrad på 95 %. Ugnen är konstruerad så att den kan eldas antingen mot stenmassivet eller mot vattenmagasin/ackumulatortank. Tack vare sitt stenmassiv eldas veden i temperaturer upp till 1100 grader och genom ugnens långa kanaler och den kraftiga syretillförsel förbränns större delen av cancerframkallande OGC och persistenta, ackumulerbara och cancerfrankallande PAH -organiskt bundet kolväte och polycykliska aromatiska kolväten-. Den utgående röken består till störst del av vattenånga.
Knas…
Den här ugnen är husets primära uppvärmningskälla. Det innebär i praktiken att den ska värma huset OCH dess tappvarmvatten. Men… den värmer bara huset. För den klarar helt enkelt inte av att värma upp tappvarmvattnet.
Det finns två skäl till det. Det ena är att ugnens stenmassiv stjäl alldeles för mycket av värmen då värmen enklast laddar över till stenen istället för till vattenmanteln. Det andra är att vattenmanteln är för liten, dvs har för liten omslutande yta till sitt cirkulerande vatten. Lägg därtill att det blir sot på vattenmanteln, och den där soten isolerar ”mot” värmeöverföringen.
Det tog ganska så lång tid innan jag med hjälp av mycket noggranna eldningsloggar dyra energiproffs kunde förstå. Muraren från Ekonomka var rent ut sagt dum i huvudet. Hans fru försökte mildra hans dumihuvudighet, men det hjälpte föga.
Jag blev ganska så traumatiserad av Ekonomkas behandling av mig då jag inte fick ordning på ugnen trots en sjuhelsikes massa instruktioner från dem. Så jag fortsatte att under 6!!! års tid logga varenda brasa. Jag skojar inte… varenda vedträ som gått in i ugnen är vägd. Efter 6 år la jag av.
Loggen inkluderade:
1. Temperatur utomhus.
2. Antal kilo ved.
3. Klockslag för början av eldning.
4. Temperatur nedre plan innan eldning.
5. Temperatur övre plan innan eldning.
6. Temperatur i toppen av tanken innan eldning.
7. Temperatur i botten av tanken innan eldning.
8. Flödesnivå för överföring/laddning av tank.
9. Upp, eller nedvridet flöde efter noggran koll på termostaten.
10. Tidpunkt för färdigeldning.
11. Temperatur på nedre plan efter eldning.
12. Temperatur på övre plan efter eldning.
13. Temperatur i toppen av tanken efter eldning.
14. Temperatur i botten av tanken efter eldning.
15. Huruvida solfångarna var igång under eldning.
När jag insåg att jag hade problem med värmeöverföringen till min ackumulatortank så visade det sig att vi var tre stycken i Sverige med denna typ av ugn, alla tre från Ekonomka, och vi hade alla tre samma problem. Sen tillkom ytterligare kunder till dem med andra problem, vilka jag dessbättre inte hade drabbats av. Det blev en himla soppa innan jag gav upp och nöjde mig med att ugnen värmer huset alldeles prima, men tappvarmvattnet, det får jag använda elpatron till.
ÄFAB á 7500kr
Energiproffset Bengt Erik Löfgren på ÄFAB gjorde de klargörande energiberäkningarna för 7500 kr. Och muraren tyckte jag kunde använda el till uppvärmning av tappvarmvatten då elpriset ändå var så lågt… Han var inte så noggrann med sitt varumärke den snubben, och blev därmed den andra som verkligen inte levererade enligt införsäljning & beställning till det här huset. Den första missen var fönsterfärgen. Jag måste säga att på det hela… så kom jag jävligt lindrigt undan, med tanke på att det här är det första huset jag projekterar och bygger. Med det sagt så tror jag fortfarande på att det tredje huset blir ännu bättre. Det bygger jag inom tio år, och det blir på max 70m2.
Skötsel
Jag tömmer den på aska via bottenluckan en gång i veckan. Och ett tag så sotade jag också registret en gg i veckan, och då blir vattnet till ackumulatortanken en aningens högre, men inte mer än ca 42°C. Så jag har helt enkelt släppt tappvarmvattenfrågan då det ändå är så bra driftsekonomi i huset. Men Murarjäveln… från Ekonomka är en skit. Och det kommer han att förbli.
En duktig murare är han, men han och hans fru kan inte räkna, och är inte de energisakkunniga de utger sig för att vara. Livet går vidare.
Jag tycker själv att ugnen är ful. Andra tycker den är fin. Smaken är som baken. Jag tänkte länge att jag skulle putsa in murverket då jag hade råd. Men de pengarna har gått till annat då jag ändå vant mig vid dess fulhet.
Efter ett drygt år så skalade jag bort det här med flödet vid överladdning till tanken.
Efter tre år så slutade jag med tankens temperaturer eftersom jag ändå använde elpatron till tappvarmvattnet. Å så fortsatte jag och skala av tills det bara var tid och mängd ved som loggades. Och nu… nu är jag fri.
Bortsett från att jag eldar max 4,5 h totalt, och maxtid 3h för en brasa. Och med minst 8 timmars mellanrum för duktiga brasor. Det största problemet är väl egentligen att jag helst skulle vilja elda 4 timmar på mysraken på kvällen… för brasan är underbar!!
Jag hade aldrig trott att jag skulle gå och längta efter eldningssäsong. Eller att jag vintertid bara vill HEM, för att jag vill elda. Det är så gaaalet mysigt och skönt.
Lägg då till, att man vet att detta ÄR mindre miljöbelastande uppvärmning.
1. Energieffektiv förbränning, dvs hög verkningsgrad på bränslet som har MINST två års torktid. Och samtidigt är vedförvaringen ett gigantiskt insektshotell. Bara en sån sak.
2. De höga temperaturerna gör rökgaserna bättre renade. En ouppvärmd ugn och röken utomhus luktar brasa. Men när eldningssäsongen är igång och man eldar dagligen så kyls ugnen aldrig mellan eldningarna, och då luktar inte röken brasa. De flesta av oss tänker ju inte på att de där goda braslukterna, de innehåller giftiga gaser. PAH och OGC.
3. Veden/bränslet är ju i egentlig mening gallringsavverkad. Dvs, inte skövlad.
4. Veden/bränslet är en förnyelsebar fondresurs.
5. Veden/bränslet är koldioxidneutralt genom att det binder koldioxid vit tillväxt, och sen frigör densamma vid förbränning.
Loggfrihet
Nu loggar jag inte alls sen två år. Jag bara har intuitiv koll på hur mycket, och när jag behöver elda. Alltid elda upp ugnen försiktigt om den kylts ner av frånvaro. Tjocka klabbar om jag vill ta en joggingrunda under eldning. Smala vedträn om jag vill göra en snabb stödbrasa för att jag har bortaplaner på kvällen och så vidare och så vidare. Vi är ett nu, jag och ugnen.