Hybridventilation -Markförlagd tilluft
Syftet med att gräva ner husets 50 meter (x2) långa tilluftskanaler är flera. Det ena är att växla över den i marken lagrade solenergin till den nya fräscha tilluften för att slippa värma upp den med något annat bränsle. Och det andra skälet är att jag inte vill ha några filter i mitt ventilationssystem.
Det här huset behöver 46 liter frisk tilluft per sekund. Cirka 4 skurhinkar med luft per sekund för att uppfylla normen på 0,35 liter/sek/m2.
Inga filter..?
Nä, det är ganska så ofräscht att ta in den nya luften via den smutsigaste delen av hela huset, nämligen filtren. Jo, men de byter man ju. Absolut, men om man är DUKTIG så gör man det två gånger om året. När gjorde du det senast? Och från dag 1 med ett nytt filter så sitter där ju avgaspartiklar, pollen, mögelsporer & Co. Å för varje dag som går så kakar det på i filtret. Igen, om du är duktig på att byta filter… you do the math…
I det här systemet som består av två parallella PE-rör med diameter 160mm så är luftflödena så långsamma att partiklar och annan förekommande smuts/föroreningar långsamt sedimenteras på botten av kanalerna och kan backspolas ur.
Jag provade att ha ett gammalt tätvävt bommulslinne åver övre planets tilluftskanals mynning. Så här såg det ut när gummibandet brast efter två år:
Jag vill på intet sätt påstå att bomullstyget är det lämpligaste materialet som filter, för det har jag ingen aning om. Men det ger iaf en indikation på hur otroligt lite smutspartiklar som tar sig ända upp till mitt hus övre plan via mina ventilationskanaler.
Varför ventilera?
Jo, för att:
1. Skydda husets konstruktion från inträngande fukt, och eventuella ohälsosamma fuktskador.
Nu tål ju det här husets konstruktion/stomme mer fukt för att den inte innehåller någon plast, och för att det är en putsad och diffusionsöppen stenstomme till yttervägg. Och för att taket är isolerat med hygroskopisk/fuktbuffrande fårullsisolering. Men med det sagt så ska ju ingen stomme/konstruktion utsättas för överskottsfukt!
2. Bortföra övertemperaturer, emissioner, lukter, samt tillföra ny frisk luft så klart.
Lägg då till att huset har ett lägre tillskott av kemiska emissioner pga särskilt screenade ingående material i både konstruktion och interiör. Men kemikalier tillförs ju dagligen i form av exempelvis inkommande förpackningar, hygienprodukter och användning av elektronik.
Ventilationsmaffian
Protesterar högljutt, för de vill sälja ventilationssystem. Få av dem bryr sig egentligen om VAD det är i inomhusluften, för de tjänar på de här filtren. Det gör inte du. Alla filter skapar tryckfall, vilket gör att fläktarna får jobba hårdare, dvs förbrukar mer elenergi.
Men det växer mikrobiellt i de där kanalerna… för det blir kondens där, brukar de hojta. De där ledningarna är lagda med lutning, och den eventuella kondensen rinner i det här fallet ut i den bortre/luftinkommande änden.
Vinster?
Bortsett från att man slipper tryckfallet och därför förlänger livet på fläktmotorn, så vinner man energi! Eller kanske bättre uttryckt så blir byggnaden mer energieffektiv genom att den använder sig av mindre energi.
Vissa saker har jag följt nitiskt… min vedförbrukning som exempel…
Men hur många grader jag vinner på att ta tilluften via marken och därmed växla över solvärmen till den inkommande luften… det har jag bara gjort två gånger på 7 år i villan.
Det här är ett av tillfällena. Syns lite dåligt, men det står 8° på min stektermometer. Som fö är uppspetsad på et toarulle för att INTE komma i kontakt med den rumsuppvärmda spirokanalen av metall. Lite amatörproffsig måste jag ju ändå vara då jag mäter.
Ute på altanen är det kallt…. -7° för att citera stektermometern.
Egentligen ska de här kanalerna ligga på frostfria djup. Men då skulle jag behövs spränga. Vilket är lite… ohållbart om man kan undvika. Och kunna… är ju bara en kunskaps-, ambitions-, och ekonomisk fråga.
Så… jag fick lägga dem på… 60 cm’s djup, och trots detta så vinner jag 10,alltså tio grader på mina markförlagda tilluft. Låt mig vara tydlig här… med en skön innetemp på mellan 19-24° så innebär det att jag behöver lägga hälften så mycket energi (pengar) på att värma upp mitt hus när det är säsong för uppvärmning. Alltså… hur koolt är inte det?
Och när ni kommer till bloggens segment Inkomster & Utgifter så kommer ni se konsekvenserna av en sån här snorbillig, hållbar, och mindre hållbar och dessutom sund teknisk installation. För rören i marken kostar ca 2tkr. Gräva var jag tvungen att göra ändå för avlopp och el och (framtida) möjlig fiber. Och en fläktmotor till ventilationen behövs ändå. Så.. det behövs bara 2x5o meter PE-rör för att uppnå den här besparingen.
Med andra ord är payofftiden för de här kanalerna KORT, medan vinsten är LÅNG 🙂
Å så här ser det ut när man lägger dem:
Vill man ha hjälp med detta rent beräknings- och ritningsmässigt så vänder man sig till Charlotta Berggren eller Torkel Andersson på ByDemand i Göteborg. De är ventilationsproffs.
Jag har varit på studiebesök på nu… tre skolor som har den här ventilationslösningen men storskaligt. Varför lägger inte alla markförlagd tilluft i sina nybyggen om det finns mark att anlägga i?