Jag hade ingen aning

Om att det fanns ett naturvårdsområde 35 meter från dörren då jag flyttade hit. Det var en hel massa saker jag inte hade någon aning om, eller koll på förrän jag flyttade in.

Skälet till att jag hamnade här var ju ett brustet hjärta i kombination med att min syster med familj bodde i Kummelnäs. Och precis nu som då, så var det inte många attraktiva tomter till salu.

Innan jag hittade denna så fick jag hålla tillgodo med visningar placerade bredvid någon i trädgården uttjänta vitvarusamlare, eller… jag glömmer aldrig det fina huset i Lännersta som skulle passat perfekt, men… hade ett gäng brölande getter med ett riktigt bondstängsel som granne. Eller det söta huset med ett tak som såg ut som en hängmatta över nocken och luktade mer än skumt i krypgrunden. Ja, ni vet ju hur det är att leta på ett specifikt ställe man vill bo.

Jag skulle nog älskat att ha getter som grannar, för de är så söta. Men de låter nog betydligt mer än den trebarnsfamilj -som sen flyttade, och som jag faktiskt kom att sakna- jag sen hamnade intill.

Paradise unfold

Ja, det var ungefär så det kändes när jag fått nyckeln till Sommarbovägen 9.

Arkitekten kom samma dag jag fått tillträde, och fick dagen efter nya direktiv. Mitt första var: ingen balkong med utsikt över vattnet. Å sen på kvällen kom den aprikosa solnedgången.

Solnedgång i Vikingshill

Å då var det bara att ringa Christer Eriksson och be honom om att rita en balkong ut mot vattnet ändå.

Morfar genom Mamma

Då jag var tonåring och vi bodde i Roslagen så envisades min stränga och kärleksfulla Mamma med familjepromenader inkl hästar till den lilla tjärnen en kilometer bort. Det var en annan sorts curlande… och det fanns heller inget förhandlingsutrymme om att hänga med eller inte. Å så var det svampplockning, å när det kom gäster så var det fika & skogspromenad på jaktmarken som ingick.

När jag flyttade till NYC så var Central Park inom tre kvarter ett absolut måste, båda flyttvändorna. Bortsett från att veta hur Kantareller, Trattkantareller, Taggsvamp, Fårticka, Flugsvamp, Röksvamp, Fingersvamp och Karljohansvamp såg ut så har jag NOLL koll på övriga växter och fåglar. Jo, jag vet ju skillnaden på Tall, Björk, Gran och Ek, samt är fullt medveten om hur Lingon, Blåbär och Harsyra ser ut, men ändå finns det en grundmurad och förr omedveten, nu medveten kärlek till vår natur. Jag kan ff lika lite om den, men jag måste HA den. Och här på Sommarbovägen så… har man den.

Velamsunds naturvårdsområde

Alltifrån fantastiska små stigar över stock och sten genom skogen till grusvägar och löpspår på andra sidan bergryggen. Det finns promenadvägar utmed vattnet till det mysiga fiket/restaurangen Långa Raden med Fredagsbar & Blues alla sommarfredagar.

http://www.langaraden.se

Här finns kossor med bjällra, hästar, klippklättrande getter en och annan grävling om man tar sig förbi Långa Raden, båtklubben och Velamsunds ridstall för en längre promenad eller härlig och backig långjogg. Värmdöleden kan man också nå via skogen som kommer efter Långa Raden/stallet/båtklubben: https://naturkartan.se/sv/varmdokommun/varmdoleden

http://www.nackaridhus.se

https://www.nacka.se/uppleva–gora/friluftsliv-motion/friluftsgardar/velamsund/

Skridskor

Vill man ta sig en tur på plogad bana så finns det närmast på Insjön med lämplig påstigning vid stallet intill Långa Raden. Kolla istjocklek först!!
https://www.nacka.se/uppleva–gora/friluftsliv-motion/trana-i-naturen/skridskor/israpport/

Elljusspår

Galet bra 2,5 km elljusspår med skönt underlag och gott om uppför & nedför. Jag har personligen bråkat bort hästarna från spåret då det är skillnad att under de blöta årstiderna väga 75kg och 400-700kg. Och det har faktiskt hörsammats.
https://naturkartan.se/sv/nacka/velamsunds-motionsspar-2

Backträning

Här finns också en gammal nedlagd skidbacke som man når mitt på en av de större hästhagarna i naturvårdsområdet. Perfekt för kondition, lår och ända <3

Utegym

Det här är det enda jag är j-ligt missnöjd med. Nacka kommun har ju legat näst intill hopplöst efter när det kommer till Hållbarhet. Brun tunna/Matvafallshämtning… Allvarligt, varför ska en kommun mitt i naturen, och med Östersjön som är i så stort behov av omvårdnad, respekt och kärlek på båda sidor av kommungränserna ha så låg prioritet på samma respekt och omvårdnad om klotet?

När de infört matavfallshämtning, så bygger de nu utegym av tryckimpregnerat trä, och anlägger konstgräsplaner som fäller mikroplaster till det här överbelastade innanhavet. Grrrrrrrrr 🙁

När så många andra kommuner fattat att mikroplast och skadlig kemisk träimpregnering är fett ute. Jo, jag har meddelat kommunen.

Meditation

Ja, ungefär så upplever jag blåbärsplockning för hand. För en myror-i-brallantyp så är det svårt att andas och lyssna på skogens sus för att komma ner i varv. Men plocka blåbär för hand, DET kan tom jag 🙂