Vad är en sjöutsikt värd? 

För mig är det ingen stor grej, och absolut inte så stor att jag skulle förnedra mig genom att be grannar att ta bort träd för att jag själv skulle få ut ett högre pris för min tomt när jag ska sälja. Inte heller stort nog för att utan rejäl genomtänkning ta bort ekosystemtjänsten ljuddämpare och bryta vind, och då är dessa utöver det estetiska.

8 040 000 kr 

Så högt hade budgivningen på den otroligt fina, men svårbebyggda och framförallt dyrbyggda tomten ovanför mig nått. Med MINA träd kvar på MIN tomt.

Då jag övergick från min 70-talssportstuga till att bygga SundaHuset så tog jag ner 5 tallar utan någon som helst ersättning från ovanförvarande granne. Jag betalade dessutom 4000kr för nedtagningen, medan hannen stod och pekade och yttrade ”den” och ”den och ”den och ”den” och den” tills jag sa ”nu räcker det”.

Hänsyn och omtanke hör ihop som hand i handske, och man har bara bygg- och bestämmanderätt över sin egen tomt, det är egentligen inte svårt att förstå. Och man kan alltid fråga sina grannar, tycker jag.

Allt har ett pris

Ja, det har faktiskt det. Så från att ha förvånats av att den tidigare trevliga grannen ovanför blev ett sårat offer då jag inte ville ta ner 20 träd på MIN tomt för att de skulle få ett högre pris för sin tomt… Så blev jag föga förvånad över att budgivaren 8 040 000kr artigt frågade mig om jag skulle kunna tänka mig att ta ner några träd på MIN tomt så att DE fick en fantastisk utsikt från deras potentiella tomt.

Det går att diskutera, men det kommer inte att bli billigt då jag är grandios miljövän, var mitt svar. När de fick höra vad det skulle kosta så blev de… lite spännande nog… småaggressiva. Vilket jag tyckte var rätt kul, eftersom tomten de villa göra åverkan på var MIN, och ville de ha något av MIG så kanske den förhandlingsmetoden inte skulle ge dem någon framgång. När den aggressiva steg 2 i approachen inte funkade så gick de över till fas 3. Den där jag framstod som hjärtlös, och elak. Nu börjar jag tycka att det här är roande, och säger att det är för mig helt obegripligt att JAG som kan tänka mig att ta ner träd på MIN tomt är the bad guy. Så jag sa att de kunde tänka över sin förhandlingsmetod och återkomma när de kunde shejpa ihop sig och vände mig och lämnade dem där bland träden på MIN tomt.

8 040 000 kr + byggkostnad lågt räknat för den svår- & dyrbyggda tomten skulle ligga på minst 5 000 000, vilket fortfarande lågt räknat hamnar på 13 miljoner kronor. Jag är sååååå inte missunnsam, för den tomten kommer att bli områdets absolut BÄSTA boende. Fri utsikt över fjärden, båtarna och med de magiska solnegångarna som den här platsen ger. Året om! Jag unnar alla reko människor den utsikten, alla dagar i veckan.

Så när…

Spekulanterna satt julklappssnören på 13 träd, så fick jag gå ut och vira färgglada halsdukar runt träden så att jag skulle kunna se vilka från dusch och toalett, som man ser de här 13 (till 20) tallarna.

Och när budet på 300tkr sen kom så var det en sann glädje att tacka nej. För nej, 300 000 kronor är inte intressant i utbyte för det dessa 13 träd gör för trivseln en avskildhet mellan grannar ändå gör.

Och (2) de som senare kom att köpa tomten verkar bara vara glada över att de här träden står där som avskiljare tomterna emellan. Dessutom är den ena halvan Miljörättsjurist, tillika också god miljövän <3.

Träd till salu

Träd till salu

Träd till salu

Träd till salu

Ja, de där träden är en avskiljare mot ytterligare uppskattade grannar än de som senare kommit att köpa tomten 🙂

Träd till salu