Paradise lost, and found.

Jag måste erkänna att jag har förstört den här tomten. Men det är också omöjligt att bygga hus, och skapa sig ett liv på en plats utan att… det också blir annorlunda än det var då man flyttade till platsen.

När jag köpte den här tomten så var den paradisiskt, men det fanns också bara en 42 m2 sportstuga med våtrumstapet i badrummet, klickgolv med plastfaner som skulle se ut som trä, och 70-talsfönster med imma mellan glasen. Och den lilla mineralullsiosolerade stugan gjorde av med mer el i månaden än mitt tre gånger så stora hus gör på ett halvår.

Det är nästan lite sorgligt när jag tänker på hur otroligt lycklig jag var då jag fick nykeln till den lilla stugan, och hur fantastiskt det var att bo så liten, trots att jag fick två blåmärken varje gång jag gick ut i den lilla boden för att hämta in dammsugaren, som inte fick plats inomhus.

Och det fanns också stunder då jag funderade på om jag verkligen skulle bygga det här huset, med tanke på hur behändigt mitt lilla husliv var. Men… jag kunde ju ändå inte överge min dröm om att bygga ett sunt hus.

På den här lilla ”förorten” stod det 16 äppelträd med varierande livskraft. Det fanns ingen väg upp på tomten, och jag fick gå in genom en grind och under äppelträdens trötta och ovårdade trädkronor. Men det var ändå paradiset.

Sen uppstod behovet av ett separat kontor, och jag byggde 30 av de 40 m2 som bibyggnaden fick lov att vara. Dvs, det finns ytterligare byggrätt om 10 m2 BYA kvar på detta lilla hus. Kontoret/Gästis byggdes i november i grevens tid. För när det var färdigt så kom den snöiga vintern. Jag satte en tillfällig…. osb-fasad, för att byta den till en fasadplyfa till våren. Just det… tillfälligt blir gissningsvis permanent i 80% av fallen.

Det är skillnad på färg & färg.

Så efter två år och pengarna till annat så skulle denna tillfälliga… osb målas grå med Roslagsmahogny från ABC-färgekonomi (som fö är Stockholms bästa måleributik och ligger i hörnet Birgerjarlsgatan/Kungstensgatan. De är genuina hantverkaskunniga målare, och kan riktigt måleri, och skitmåleri också så klart.

Hur jag än målade och åkte fram och tillbaka mellan butiken och målandet så blev det bara brunt, så nu fick det bli så. Precis som med frigga+ och villan så ville jag piffa med färg på dörrar och fönster. Jag vet… det är lite töntigt, men jag står för det. Och det är oerhört praktiskt när jag ska ge en vägbeskrivning… en turkos dörr på din vänstra sida nästan i toppen på backen.

Dörrar och fönster är målade med Wibos linoljefärg, och den är givetvis också inköpt på ABC-färgekonomi.

Kontor blir gästis

Efter ett halvår så ger jag upp den lilla stugan som kontor och den övergår till att hyras ut till boende i omårdets medarbetare, varannanveckasboende, tillfälligt vattenskadeboende osv osv.

Folk började helt enkelt kontakta mig och frågade om de fick hyra, och nu när det bara fortsatt så måste jag säga att det var rätt praktiskt att den stor där på sin egen tomt, utan insyn fån mitt håll, och det omvända.

Den lilla stugan är givetvis också byggt av sunda och mindre miljöbelastande material. För hur skulle jag annars kunna bygga liksom..?

-Lättregelstomme från Hunton.
-Cellulosaisolering från Ekofiber.
170 mm i väggen.
300 mm i golv.
300 mm i tak.
-Invändig träpanel från Fredells.
-Trägolv från TT-golv.
-Viltoljade golv med vax, båda från Auro.
-Färger från Auro.
-Återbrukade vitvaror mestadels Soemens och Bosch via Blocket i pentryt.
-Återbrukad VVB via Blocket.
-Återbrukade duschväggar via Blocket.
-Luftvärmepump från Mitsubishi -bäst i test- då den inköptes.

Inkomsten från den har varierat lite då det har varit olika ekonomi hos de som hyrt. Men generellt så har den legat på mellan 7000-8000 kr i månaden före skatt. Generellt så har stugan kommit att vara uthyrd dryga 11 månader om året sen jag började låta grannskap och grannskapets bekanta hyra.