När jag kom över den här tomten med en liten 70-talssportstuga, ett par minuter från min syster då boendes i Kummelnäs så hoppade jag av min 15-åriga karriär som fotograf, och började plugga. Energieffektivisering, skadebesiktning och byggfysik -fukt & värme i byggnader- för att vara exakt.

Bygga ville jag ju göra omgående, men insåg att plugga OCH bygga hus… nja, ingen bra kombo. Aningens bättre än att vara gravid OCH bygga hus, men ändå… Dessutom så insåg jag ganska snart att mina nya studier lärde mig exakt de sakerna jag behövde veta för att bygga ett bättre hus. Bättre i bemärkelsen, inte ett av de där standardhusen med plast och mineralull, som främjar fuktskador inuti konstruktionen. Nä, fuktsäkert med hängslen, livrem och fallskärm kändes mer intressant. Utan mängder av stödfunktioner dessutom, för hur fukt och värme fungerar, det kan man inte förändra.

Naturlagar…. fukt och värme strävar endast efter att jämna ut mot omgivande miljö. De har sina egna drivkrafter, och kommer att hitta en väg. Så fånga inte in, framförallt fukten, för då kan den ställa till med skador.

Och nej… hus ska inte andas. De ska ventileras. Men för säkerhets skull så ska de också vara diffusionsöppna. Dvs kunna släppa ut fukt utan att de ingående materialen tar skada.