Energiklassade vitvaror, och skafferi med tudelad dörr och sänkt golv för minskade kylförluster.

Ja… det var så det var tänkt iaf… men hur man än försöker så kan man bli blåst. Lägg därtill att vissa saker stannade upp på vägen… nämligen skafferibygget. Men det borde slutföras, av flera skäl. Ett kylt skafferi är boendekvalitetslyx.

Frysen…

Svensktillverkad Cylinda med låg energiförbrukning. 150 kWh/år enligt Elgiganten. Jag bara dubbelkollade på nätet/Cylindas hemsida, och där drog den 199 kWh/år. Jag är den principfasta typen (om det inte redan noterats…) och köpbojkottade Elgiganten. Gick till Nordin & Ölving i Hammarby sjöstad istället. Deras säljare… vill jag spy eller…. När jag bad dem visa mig sina mest energieffektiva frysar: du kan kolla där borta, där ligger alla kataloger. Had ejag haft tid så hade jag köpbojkottat där också. Men u hade jag inte tid, så jag sa bara att det är du som ska sälja, inte jag. Upp och hoppa, gör ditt jobb, så kan jag betala dig sen.

Beställde Cylindan hos dem pga tidsbrist. Och…. när pappa och jag hämtade den och öppnade skåpdörren så låg ju deras lagstadgade energideklaration där. 236 kWh/år. Du som läser undrar ju så klart om jag är riktigt frisk. Jag är inte läkare, men jag tycker att alla skall förvalta sin trovärdighet. För när förtreondekapitaket är förbrukat så är det jäkligt svårt att återupprätta det.

Begagnad frys….

Jag gillade inte att ha blivit blåst, och jag orkade inte lägga mer energi på det. Kanske ett sundhetstecken trots allt. Utöver detta så… var frysen i minsta laget eftersom jag inte bara älskar att stressa av med vedklyvning, utan jag är också väldigt förtjust i att stressa av med blåbärsplockning.

blåbärsplockning

Så nu står det ett begagnat helskåp från Bosch i tvättstugan istället. Hur mycketden drar? No idea. Men jag fick nyss (mars 2019) reda på via sekten jag är med i…. Miljövänligare vardagsliv på fb… att man bör fylla sin frys med vattenfyllda förpackningar som man tar ur då man behöver platsen till mat…. Så nu är den fylld med antingen mat -av diverse slag eftersom jag också ÄLSKAR att laga mat- och/eller vatten/isfyllda arla yoghurthinkar. Jag gillar ju att sporta Hållbarhet, så varför inte.

Lådkyl

Jag äääääälskar den!! Om de som köper huset inte vill ha den så ber jag om att få ta med den, för IKEA har tagit den ur sitt sortiment. Är den praktisk? Jag vet inte, men jag älskar den. Och det är mer energieffektivt att öppna en kyl/fryslåda istället för att öppna en dörr iom att kylan ”rinner” ur skåpet. Och en låda… ja, ni fattar.

Skafferiet….

Ja, det är halvvägs. Den har framdragen markförlagd ventilation, en gjuten bottenplatta, som är lägre än innergolvet så att… kylan inte ska rinna ut på köksgolvet då man öppnar dörren.

skafferibygge

Den är också försedd med en tvådelad dörr så att man inte behöver släppa in mer kyla i köket än nödvändigt om man bara behöver något från de högre -än så länge obyggda- hyllorna.

Här tvättas dörren inför bemålning med Auros vita snickerifärg (som jag är såååååå fötjust i).

skafferidörr

skafferidörr

Det som saknas är väggar och tak. Enkelt OM man kan få tummen ur 🙂

Nu står där bara en hylla med mat på. Jag har inget emot det, och då blir/blev tummen ur ännu svårare.

Kök,kök öppen planlösning,skafferi,Siemens,Siemens vitvaror,Drömkök-Siemens,Drömkök Residence,Kökstävling,Rita kök tävling Resindence,Rita kök tävling Siemens

Tyvärr….

Blir jag tvungen att återvända till det här med att elen/energin är för billig i Sverige, för vi är tydligen sämst i Europa på att köpa energieffektivare vitvaror. Och det gör att utvecklingen stannar av på området. är vi inte kinkiga med hur mycket el/energi någonting förbrukar/använder… ja då skiter tillverkarna i oss.

Och detta samtidigt som livslängden på vitvaror blivit betydligt kortare. Båda faktorerna hjälper inte till i den riktning vi behöver gå.