Fuktsäkra materialval och konstruktion

Övriga materialval i badrum, dusch och separat toalett är lerputs som bemålats med vitpigmenterad silikatfärg. Återvunnet marmorgolv från 40-talsvilla, och träullitplattor för ljuddämpning och fuktabsorbtion. Gummimattor under ett av duschutrymmena är en miljöduk från Sika som tyvärr visade sig innehålla PVC (Grrrrrr). Alla rörgenomföringar genom golv/mellanbjälklag är varmluftssvetsade istället för kemisk tätning.

Lerputs -fuktutjämnande och innehåller inga skadliga kemikalier.

lerputs

Silikatfärg -Beek från Färgbygge. Diffusionsöppen vilket låter lerputsen under fuktutjämna. Fukten som absorberas kan lämna ut när det blir torrare inomhusluft igen. Färgen innehåller inget mer giftigt än det vita pigmentet som är titanoxid. Inga allergiframkallande fungi- och biocider. Inget petrokemiskt innehåll. Bara rent vattenglas OCH pigmenten.

Beek,silikatfärg,fuktsäkert badrum

Plastfri badrumskonstruktion -innebär att bortsett från den eländiga PVC-takduken mellan trägolvet och det övre planets stenuppbyggda dusch och toalett så ingår inga riskfyllda tätskikt i dessa våtutrymmen.

Den fukt som tar sig in, kan lätt ta sig ut, och detta utan att skada de ingående materialen.

Här ar det pappa som murar de diffusionsöppna och oorganiska väggarna till det nedre badrummet.

fuktsäkert badrum,diffusionsöppet badrum,hållbart byggande

fuktsäkert badrum,diffusionsöppet badrum,hållbart byggande

Ingen plast i sikte. Och den här kuben är fristående från det ovan mellanbjälklaget. Undertaket/Badrumstaket kommer att bestå av träullcementskivit. Sk Träullit.

fuktsäkert badrum,diffusionsöppet badrum,hållbart byggande

Träullitskivan. Fuktbuffrande, ljuddämpande, brandtålig, inga emissioner. Precis så som byggande skall vara i längst möjliga mån.

Träullit,träullcement,fuktsäkert badrum,Hållbart byggande,sundt byggande

Här är det nedre badrummets utsida. Lerputs på en diffusionsöppen murad lättklinkerbetongvägg.

Hei-Tech+värmeväxlare+axson svenska+axson sverige+kopparrör värmeväxlare,duschvärmeväxlare

Här är samma vägg. bemålad med diffusionsöppen kalkkasein från Auro.

På badrummets insida är det också lerputsat och sen bemålat med Beeks diffusionsöppna och vitpigmenterade vattenglas. Själva duschen är kalkputsad med Decoliss. Och kalkputsen är ytbehandlad med Silin från Silikatteknik.dk. Silin är alltså ett diffusionsöppet vattenglas. Den fukt som tar sig in i putsen jämnar ut med hjälp av kapillärkrafterna och fuktens egen drivkraft, nämligen att jämna ut mot sin omgivning. Och fukten jämnar enklare ut mot fri luft än inåt i konstruktionen (som fö tål fuktvandring). Å så ventilation på detta 🙂 Fuktsäkert och sunt byggande helt enkelt <3

Träullit,träullcement,fuktsäkert badrum,Hållbart byggande,sundt byggande

Kolmårdsmarmor -Husets enda återbrukade byggmaterial kommer från en 40-talsvilla på Lindingö. Det gick åt en d-la massa besnin att åka fram och tillbaka för att hämta det. Men vackert och hållbart i ALLA bemärkelser ÄR det.

kolmårdsmarmor,återbruk,hållbart,hållbart byggande

kolmårdsmarmor,återbruk,hållbart,hållbart byggande

kolmårdsmarmor,återbruk,hållbart,hållbart byggande

kolmårdsmarmor,återbruk,hållbart,hållbart byggande

LeTonKinois -en vegetabilisk olja till både sten- och träytor. I flera lager blir den som en diffusionsöppen fernissa. Jag har använt den till att ytbehandla/skydda mitt badrumsgolv.

LeTonKinois,kinesisk träolja,Hållbart byggande

Gummimattan… -är till för att skydda trägolvet och bjälklaget undertill OM det skulle läcka från ovan dusch eller toalett. Dukens genomföringar är alla varmluftsvetsade, dvs inga kemiska tätningsprodukter.

fuktsäkert byggande

varmluftsvetsatvarmluftsvetsat

Öppet och inspekterbart mellanbjälklag -vilket gör att läckage skulle kunna märkas på en gång genom att man lyfter blicken mot taket på undre plan.

Och det här visar bara det förtätade bjälklaget ovanifrån innan golvläggning.

badrumsbjälklag

Inspektionsluckor -det går att öppna med lucka för att komma åt och inspektera det övre planets toalett och dusch undertill.

inspektionsluckor

Under träpanelens avslut kommer senare en inspektionslucka.

Och här syns luckan under duschen mellan trappstegen och tvättkommoden.

decoliss,kalkputs,dusch,fuktsäkert byggande

Träullit takplattor -dessa är särskilt fuktabsorberande och brandtåliga.

Repeat 🙂

Träullit,träullcement,fuktsäkert badrum,Hållbart byggande,sundt byggande