Kundanpassade fönster från norrländskt snickeri -WB Trä- bestående av oimpregnerat kärnvirke -kådrikare med naturligt högre motståndskraft mot röta- som målats med kapillärsugande och reflekterande färg från Thermogaia. Glasens U-värden är 0,7 w/m2K. Fönstren har även lågemissionsskikt på in och utsida som gör att man reflekterar tillbaka en del av värmen in i huset igen.

De höll nog på att få spader på mig däruppe på snickeriet med alla mina detaljer. Jag ville veta vilket lim det var i fingerskarvarna. Jag skulle ha specialfärg vilket gjorde att de fick flera veckors produktionsstopp, jag och färgleverantören var tvungna och åka upp och de fick slipa och måla om för hand.

Bortsett från den där färgen som faktiskt blev knas så är jag i övrigt ganska så nöjd med mina fönster och absolut med WB-trä som kämpade på med mitt special. Alla fönster där kunden är i kontakt med snickeriet är ju i egentlig mening special. Men mina var miljöspecial.

Tekniska specifikationer

3-glas med U-värde på 0,7 W/m2/K
Lågemissionsskikt in- och utvändigt
Kärnvirke
Isolerfärg på träpartierna
Både öppningsbara och fasta partier

Så här funkar moderna fönster om man är lite petig som beställare…

lågemissionsskikt,energieffektiva fönster

lågemissionsskikt,energieffektiva fönster

WB-trä,specialfönster,energieffektiva fönster

NSC-skala och fönsterkulören orange näst längst upp på den nedre raden.

NCS

Säkerhetsdatablad för limmet i fönstren.

SDB,Säkerhetsdatablad,lim

Utsikten & Energieffektivitet

Mmmm…. det blir dessvärre så här under tidiga mornar då det är fuktigt ute och temperaturskillnader mellan ute och inne. Det blir helt enkelt utvädnig kondens eftersom fönstrets utsida är kallt pga att det inte släpper igenom så mycket värme. Ungefär som när man tar en flaska ur kylen och ställer den på en köksbänk…. Fukten i den omgivande luften kyls ner av den kallaytan och bildar kondens.

Nu har man börjat varna för detta då kunderna ska välja särskilt energieffektiva fönster/glaspartier. Men då jag byggde så var det i de särskilt energieffektiva fönstrens linda. Jag har tröstat mig med att… de bidrar till mitt hus mer ekonomiska drift. Och att det inte är vardagsläget, och att det dessutom försvinner då solen gått upp. Jo, även om solen inte skiner i det här landet alla dagar, så går iaf solen upp 🙂

Korsdrag

Det kanske låter lite banalt (inte första ggn isf) att det var viktigt för mig att ha små fönster som kan stå öppna dygnet runt utan risk för inbrott eller annat intrång nattetid, då det är skönt med drag ibland. Det finns fem små öppningsbara fönster som man inte kan komma in igenom utan ett avancerat besvär, i bemärkelsen långvarig kalorifattig kost, eller riskfyllda spindelmannenklättringar på fasaden.

Det här är på lilla toaletten på övre plan. Väggen är än så länge omålad på denna bild.

vädringsfönster