Fönster mot norr är minimerade för minskade värmeförluster. Vissa fönster har uteslutits på norrfasaden, men stommen har armerats för att kunna öppnas upp om husets boende, eller efterkommande boende får andra behov i ett senare skede.

Fönstren är ju särskilt energieffektiva med sina U-värden på 0,7 W/m2/K, men det är fortfarande dubbelt så högt U-värde som väggarnas. Det här huset är som sagt mitt första, och nästa hus kommer ha ännu mer genomtänkta (utifrån erfarenhet) fönsterplaceringar och storlekar.

Många stirrar sig blinda på U-värdet, och det är inte så smart. För det finns ytterligare två värden att hålla koll på, ett viktgare än det andra. Nämligen G-värdet som anger den mängd (i %) av energin som fönsterytan belyses med som släpps igenom fönstret. Tänker du efter så är det olidligt att vistas i miljöer där det varit solgass hela dagen under soliga dagar.

I det här huset är det fantastiskt komfortabelt klimat på det nedre planet oavsett hur varmt det är utomhus. På det övre planet… med fler och större fönster… blir det så klart varmare.

Sen finns även LT-värdet som anger den mängd dagsljus som släpps in genom en byggnads glaspartier. Detta är inte avgörande i en vanlig villa. Med tanke på att alla permanentbostäder över ca 100 m2 som byggs i Sverige omfattas av energikrav så är det numer standard att ha treglasfönster. För varje glasruta som ingår i ett fönster så försvinner lite dagsljus. Men generellt så är detta inget som belastar ett vanligt villabygge. Ville bara ha med de tre värdena man talar om när det kommer till det tekniska runt ett glasparti.

Generellt så har öppningsbara glaspartier ett högre U-värde då det läcker energi via listerna. I det här huset finns det både öppningsbara och fasta partier. Men alla fönster har en öppningsbar del så att man kan korsvädra vid behov, alternativt sova med öppet fönster som inte kan klättras in genom 🙂