Lagra solenergi

750 liters ackumulatortank anpassad för solslinga och vattenmantel. 400 mm fårullsisolering utan cancerframkallande kemikalier -borax som skadedjursbekämpande tillsats- runt tanken.

De flesta tankar levereras isolerade, och det var inte jätteenkelt att hitta en leverantör som kunde tänka sig att leverera en oisolerad tank. Jag ville inte ha ngn giftig och brandfarlig PUR-isolering. Inte ville jag heller ha någon fenolhartsindränkt mineral- eller glasullsiolering. Fårullsisolering brinner urdåligt, är en förnyelsebar fondresurs som dessutom lagrar värme bättre i högre luftfuktighet. Varför använda något annat om jag kan slippa?

Dalatanken var det Klaus & Anna Lorentz på Svesol rekommenderade. Bättre skiktning, två slingor och en naken leverans 🙂 Hurvida det där med bättre skiktning stämmer… det har jag ingen aning om. Alla sponsras, så även jag, men jag gillar skickliga och engagerade tekniker, ingenjörer, installatörer osv osv. Janne Berglund, Pära, Klaus & Anna Lorentz hör allihop till den kategorin. Så jag lägger min solenergiteknik och installation i deras händer.

http://www.svesol.se
http://www.svesol.se/images/stories/pdf/katalog/svesol_smahus_2012_webb.pdf

http://www.batterier365.se/foretag/batteri-varmeteknik/

Nu när systemet varit igång i 7 år efter den första turbulenta vintern med attt kaos runt Ekonomka och deras övertro på sina egna produkter, och en felmonterad sjunt som inte öppnade till golvvärmen så har mitt system gått som en klocka tack vare Janne & Päras rådiga inblandning och uppstyrning av systemet. Det enda jag behöver göra är att fylla på expansionskärlet då eldningssäsongen påbörjas, och tömma aska ur den nedre främre luckan en gång i veckan.

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Härnågonstans så uttalade rörmokare två att rörmokare ett hade monterat sjunten fel. Jag var ff lojal med rörmokare 1 och sa att det ska nog funka… Det gjorde det inte då sjunten bara öppnade 1% för att släppa ut värme i golvet, och jag fick själv montera om den felaktigt monterade med hjälp av rörmokare 2 på telefonen. Tack Pära!!

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Min syster hjälper till och gör ett isoleringstäcke av fårullsisoleringen till den nakna tanken.

fårullsisolering,ekobyggande,ekobygg

Å så isoleringsmössan till tanken så är det klart sen.

fårullsisolering,isolera acktank,isolera ackumulatortank,isolera acktank

Nu har tanken fått ca 15 cm täcke, och mössa av fårull. Som sedan kompletterats med att de mobila väggarna runt tanken fått ytterligare 15cm, och så har jag av helt andra skäl lagt några soffdynor ovanpå tanken. Var skulle jag annars förvara dem…?

fårullsisolering,isolera acktank,isolera ackumulatortank,isolera acktank

Här byggs de mobila väggarna till tanken. Öppnar dem en gg om året för att fylla på expansionskärlet som man ser över tanken.

fårullsisolering,isolera acktank,isolera ackumulatortank,isolera acktank,inspekterbart