Solpaneler

7,5 m2 solfångare ansluten till ackumulatortank förser huset med tappvarmvatten från maj till september, och kommer även uppvärmningen till del de varmare vår-, och höstmånaderna.

Många blandar ihop solceller med solfångare. Båda är solpaneler, men solceller ger el och solfångare ger värme. Solceller har låg verkningsgrad och solfångare har hög verkningsrad.

Verkningsgrad

Är den mängd energi man får ut att nyttja i det energislag man har teknik för att utvinna ett energislag utifrån ett annat energislag (Coefficient Of Performance=COP). Solceller fungerat ypperligt i vårt svenska klimat, men deras miljöpåverkan är för stor i förhållande till miljövinsten. Detta beror inte bara på att teniken har låg verkningsgrad, utan på att el (och all övrig energi) är för billigt i Sverige. Vadå för billig? Jo, om elen kostade som den gör i många andra länder, då skulle vi i Sverige släcka lampan efter oss när vi lämnar rummet, vi skulle inte sova med öppet fönster under vinternätter, vi skulle inte duscha mer än de 5-10 minuter det tar att bli ren. Vi skulle heller inte belysa våra fasader, eller… håll i er… våra träd och buskar nattetid. För vem fan är ute och kollar husfasader, träd och buskar nattetid, really..? Elen är FÖR billig helt enkelt.

Ett litet stickspår, men bloggen är ju min… så jag bestämmer 😉

Många tycker att bensin och diesel är dyrt, jag hör det i mina klassrum, och jag läser det regelbudet i min rulle på fb. Men det är billigt. Min bil drar vid normalkörning 0,5 liter milen. Jag kan till en bränslekostnad förflytta mig två mil för 15 bensinkronor. Det är otroligt bekvämt så länge jag inte åker bil i rusningstid. Där kan jag sitta och lyssna på musik i en uppvärmd bil. Jag kan också peta mig i näsan, jag kan sjunga, jag kan prata i telefon (med handsfree) ifred, och jag utsätts inte för andras baciller, rökdoft eller andra… odörer. Jag kan slänga skräp på golvet (jag får själv ta bort det, men ni fattar). Det tar ca 20 minuter in till stan med all denna bekvämlighet, och det kostar min typ 16.50 bensinkronor. Är det dyrt? Really..??

Det är aldrig någon som gnäller över att det är dyrt att äga bil för att försäkringen, eller värdeminskningen är hög. Eller… den där j-la servicen… För så skulle man få till svar, men ha inte bil då. Så nej, bensin och diesel är inte dyrt.

toyota prius,bilvärde,sjunkande bilvärde,dyrt med bensin

Jag har börjat elcykla in till stan. Jag blir varm, men inte obekvämt svettig. Det tar 50 minuter. 50!! minuter istället för 20 minuter med all ovan nämnda bekvämlighet. Ja… men jag får -jo, faktiskt- två dagliga hjärt- och ledsmörjningar plus ganska så mycket frisk luft. Fär det är inte smutsigare luft man får i sig av att cykla än att sitta i bil. Batterier är skit, jag vet, de är verkligen skit på alla sätt och vis. Men på något vis måste jag transportera mig, och jag älskar att åka min bil, men jag tycler också väldigt mycket om att cykla.

Byggde om en av mina favoritcyklar (alla mina cyklar är favoriter…) som jag inte använde för att jag helt enkelt blir för svettig av att cykla in till stan som transport. Jääääätedyrt. Och det tog två år innan jag började använda den. Och då hade redan batteriet börjat… tappa fart. Håll i er…. 5500 kr för att renovera batteriet.

elcykel,elcykla,ombyggd cykel,elkonvertering av cykel,konvertering av vanlig cykel till elcykel

Alltid hjälm. ALLTID…

hövding,säkraste cykelhjälmen,cykla säkert,alltid hjälm,cykelhjälm

Slut på stickspåret 🙂

Verkningsgraden för solceller är 4-25%, och då är 25% en riktig glädjekalkyl. I verkligheten så ligger de flesta på 12-16%. Livslängd ca 25 år, och med en väldans hög miljöpåverkan vid tillverkning då de innehåller alltifrån mer sällsynta metaller till kisel, beroende på solcellssort.

Solfångare fångar bara in värmen från solen och skickar den värmen vidare till en ackumulatortank där den i vanliga villasysten dygnslagrar. Den tekniken har hög verkningsgrad, upp till en nästan 100%, minus någon grad för att det inte ska koka vid ihärdig solinstrålning. Tekniken kräver en ackumulatortank där värmen dygnslagras, och en värmebärande kollektorvätska. En sorts glykol med överhettningsskydd helt enkelt.

Solfångarna har också stor miljöpåverkan vid tillverkningen, men de har väldigt hög verkningsgrad.

Är det en lång solig dag ja då kan inte en vanlig villatank ta emot all värme i förhållande till uttaget då man inte värmer upp sina hus sommartid. Och inte gör av med så mycket varmvatten att man tömmer tanken på värme. Det betyder att solfångartekniken ger mest när vi behöver mindre, eftersom vi inte värmer upp våra hus sommartid i Sverige. Men de är ett bra stöd ganska tidigt under soliga vårar, och under soliga sena höstar. Och det fina är att solfångarna funkar imponerande väl även soliga men lätt molniga dagar. Det gör än så länge inte solcellerna som finns på marknaden idag. Men tredje generationens solceller Grätzel är på väg. De laddar även med diffust solljus, och tål partiell skuggning av panelerna bättre än de som finns att tillgå för konsumenterna idag (2019).

10 november 2012

Ja, så här effektiva ÄR alltså solfångare. 42°C in i min tank…

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Medan det är is på min altan <3

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

26 februari 2015

Måste man skrapa rutan på bilen… då är det minusgrader utomhus…

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Men solen laddar min tank med 40°C

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

21 februari 2018

2°C utomhus 22°C inomhus 🙂

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Och solen laddar över 34°C till min tank. För mig ÄR det helt obegripligt att det inte är lagkrav på att ta vara på den här icke negativt miljöpåverkande energin vid nybyggnation. Jag kanske är… lite av den särskilt tacksamma (och krävande…) typen. Men för mig blir det också lika obegripligt att vi inte behandlar miljön med större respekt i förhållande till att det är dess villkor som möjliggör både min och din existens här på klotet. Att man ens ska behöva tjafsa om att vi ska vårda och leva i självrespekt inför denna obestridliga fakta. Vem f-n bryr sig om du, eller jag tycker att vi ska flyga utan att betala den riktiga kostnaden, slippa släcka lampan i ett tomt rum, eller kunna fortsätta duscha långt efter att vi redan är rena….

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Jag ger mig, jag ger mig. Ni har fattat 🙂 Solenergi in i mitt hus uppvärmningssystem via solfångare är Da Shit.

Placering

Oftast sätter man ju panelerna på taket, iom att man inte har någon annan praktisk användinng av den ytan. Mina sitter dock på en ställning då mitt tak inte är ultimat placerat för att få ut så mycket som möjligt av vår och höstdagarnas sol. Det innebär också lite längre rördragningar, vilket innebär lite mer värme/energiförluster. Men sånt är livet.

Ställningen byggdes av virke som de som anlade tomten lämnade kvar. Och virkeskvaliteten går inte av för hackor. De kommer enligt hantevrkarna att klara av ett kärnvapenkrig. Låt oss hoppas att detta behöver bevisas, men det känns iaf tryggt. Och jag kommer så väl ihåg då ställningen byggdes, hur vacker (nä, jag skojar inte) jag tyckte den var. Det är så att bygga eget, man blir lätt känslomässig, oavsett känsla…

solfångarställning,solvärme,svesol

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik,prima virke

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik,prima virke

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

solfångare,miljövänligare värme,miljövänlig värme,solenergi,svesol,janne berglund,Batteri & värmeteknik

Tystnad

Mitt hus är ju projekterat för att vara tyst. Och det är generellt väldigt tyst. Men jag flippade totalt dagen efter att solfångarna installerats. Det lät om pumpen. Alltså… det var för mig helt oacceptabelt. Jag ringde fantastiske Janne Berglund på Batteri & Värmeteknik. Han sa… du är ju oftast inte hemma, alternativt vaken då pumpen är igång. Men han skickade mig ändå ett par vibrationsdämpande gummitassar att fästa på naksidan av pumpmotorn. Jag har aldrig öppnat det där paketet. Och jag älskar då pumpen går igång. För nu pumpas det in icke miljöpåverkande flödesenergi in i mitt hus.

Tillverkningen av solpanelen och ackumulatortanken är givetvis miljöpåverkande, det går inte att bortse från. Men varje hus behöver ett uppvärmningssystem, och en värmepump med tillkommande beredare är också miljöbelastande att tillverka.

There are no free lunches & Ekologiskt är dyrare

Vi har alla hört uttrycket Gratis är gott/godast. Samtidigt som vi VET att INGET är gratis. Nä, inget är gratis. Antingen kostar det pengar, kompromisser, avkall på sjlävrespekten eller liknande. INGET är gratis.

Solenergin som rullar in i min tank är per definition gratis. Men den kommer mig inte tillgodo gratis. Tank och solfångare och installation gick på 80tkr. De har en beräknad livslängd på 25 år, vilket blir 3200kr/året. Samtidigt som de ger mest när jag inte har så stort behov. Jo, behovet av tappvarmvatten finns även under sommaren så klart, men ni fattar.

Något som förvånat mig gång efter annan, är det här talesättet att gratis är gott, eller godast. Jag köper faktiskt inte det. Häromdagen (mars 2019) blev jag uppringd av en mobiloperatörsförsäljare. Jag talade vänligt om att jag var nöjd med det jag hade och att jag inte hade något intresse av att byta. Säljaren gjorde givetvis sitt jobb och sa att han kunde ge mig ett billigare alternativ än det jag hade. Varpå jag svarade att jag vill inte ha billigare, jag vill vara nöjd. Och det har jag varit ett bra tag med det jag har.

Jag tycker det är för många som missuppfattat det här med kostnad. Jag hade en gg en pojkvän som tyckte jag skulle köpa vinterdäcken billigare på nätet. Men jag ville ju ha kvar den lokala däckfirman, och jag ville ha däck för svenska vintervägförhållanden. Sånt förstod inte han, för han såg bara siffror.

Och en himla massa år har jag i mina klassrum fått höra att ekologiskt är dyrare. För vemdå svarar jag. För plantagearbetaren som blir steril av bekämpningsmedlen. Har du verkligen råd med den billiga bananen och det dåliga samvetet? Eller att KRAV-odlad gröda i Sverige är dyr. För vem då, dig eller kommande generationer som ska bekosta saneringen, eller får ta de ökade kostanderna för mat för att jorden inte ger lika mycket, eller nyttig mat för att vi under ett halvt sekel förgiftat den? Vem ska betala, och vad?
Utan att till hundra procent veta, eller att det gäller alla, för inget gäller alla… så är det många som inte har råd med den extra kornan för ekologisk mjölk, eller med kravodlade sockerärtor från Tanzania i januari. Men de har råd med en påse chips, eller… en halv liter vatten på flaska för 18 kr + pant (folk är himla duktiga på att panta dock!!)

Vi måste alla prioritera, och mitt liv får kosta, så länge jag har råd med det. För känslan av att tanka över inkommande ej miljöförstörande eller belastande energi… DEN är priceless <3