Skruvar istället för spik för att man ska kunna renovera, byta ut eller riva delar med möjlighet att återanvända, eller återställa i så stor utsträckning som möjligt istället för att skada materialet vid inspektion eller ingrepp.

Kan låta banalt, men jag har vid minst ett tillfälle där någon föreslagit spikpistol, men jag förordat skruv, behövt öppna upp. Jag var tvungen att öppna upp halva det spåntande innertaket på övre plan då jag hade problem med byggfukt.

Inte bara spelade skruven roll, men den var en del av det inspekterbara, och därmed hållbara i situationen. Jag har nämligen hanat av spånten var 120 cm, så att man kan plocka ner den jämnt över det fåullsisolerade paralelltaket. Ärligt talat så handlar det om detaljnörderi, men är det något jag lärde mig då jag pluggade byggfysik och skadeförebyggande byggande så var det just det här med inspekterbarhet.

Den andra gången var det då det droppade ner kondens från ventilationshuvens insida, på ovansidan av mina träullitskivor i den övre toaletten. Förvisso så tror jag inte att man spikar upp takskivor… men ändå. Det var lätt att inspektera och felsöka, och därmed klara upp ett för mig då oförklarligt droppande.

Nu när jag vet så var det inte så konstigt skäl, men ovanligt…. Fläkten sög ut så dåligt att frånluften han kondenseras och droppa tillbaka ner igen. Ärendet löst 🙂 men hjälp av en av mina fd studerande som numer är Husdoktor.