Ja, efter 15 år som fotograf så hoppade jag av och satt mig i skolbänken i två år och läste fastighetsteknik med inriktning på skadeförebyggande åtgärder, byggfysik och energieffektivisering. Detta samtidigt som jag köpte fastigheten.

Under tre år så bodde jag i ett litet fritidshus på 42 m2 medan jag pluggade och sen projekterade Sunda Huset, innan det älskade lilla osunda/standardhuset donerades på Blocket till några enköpingsbor. Det är rätt otroligt att det lilla huset hade högre elräkning än mitt 122 m2’s hus PLUS två gästhus med numer heltidsboende hyresgäster i. Och detta utan att någon av dessa tre hus är passivhus, eller något annat tätt, välisolerat och därmed skadersikbenäget hus/stugor.

Ja (2), jag är ju hon på tvären. Jag vill förstå HUR ett hus fungerar rent byggfysikaliskt och systematiskt, och det är också det jag lärde mig på mina två års studier och mina tre byggnader på fastigheten.

Det var många som inte förstod varför jag bytte från ngt så koolt som fotografi till att… bygga. Varför liksom?? För mig är det på många sätt ganska så lika. Man bygger bild/hus. Man har ett mål, och på vägen till målet så löser man problem som ingår i själva processen, och problem som man inte väntat sig på vägen. Vissa delar går helt enligt plan, och andra erbjuder oväntade gupp. Å så bara jobbar man på.

SundaHuset.se

Blev ett sätt för mig att bevisa mig. Att visa att jag hade något att komma med. Vem som helst kan ju prata, mig inklusive. Och jag tycker inte att man måste ha byggt ett hus för att ha något att tillföra i Hållbart/Sunt/Miljöprofilerat byggande, men… det finns INGEN som blåser omkull mig. Jag kan inte allt, men jag har byggt något som inga andra har gjort. Inte sämre, inte bättre, men jag vågade följa min egen övertygelse, och det blev ett sunt, relativt energieffektivt och därmed mycket billigt hus att bo och leva i.