Jag kommer från en konstnärlig och matintresserad familj. Och jag har flyttat flera gånger under min uppväxt, och även som vuxen. För mig är det normalt. Lika normalt som att det ska finnas kreativa ytor där man kan få breda ut sig.

Här är mitt kontor & ateljé i ett.

Jag letade som en gnu efter möbler som jag ville ha, och behöver till allt mitt ihopsamlade material. Och det är det här utrymmet som jag ser varje morgon innan jag tar mig vidare ner i köket.

Det var viktigt för mig att så mycket av min inredning som möjligt var begagnad. Ett av skälen är att äldre möbler innehåller mer massivt trä, vilka avger färre kemiska emissioner pga inget, eller betydligt lägre liminnehåll. Det andra skälet är att de redan är tillverkade och inte behöver utgöra någon ytterligare belastning på ekosystemet, än att de fraktas hem till mig.
SundaHuset,Sunda Huset,SundaHuset ateljé,atelje,ateljebostad

Färgerna jag använt är snickerifärg från Auro. Betydligt sundare än vilken miljömärkt färg som helst. https://www.auro.se

Jag har lagt enorm vikt vid vilka färger som får släppas in i mitt hem. Inte en endaste miljömärkt färg håller måttet. Framförallt för att det är färger som köpts in i bedömningssystem som har väldigt låga krav för att så många som möjligt ska vilja gå med i dem.

Ett miljöcertifieringssystem har som ambition att nå 30% av markandens leverantörer. De betalar sedan in sina färger i systemet. För att nå 30…. % av markanden så måste man sänka ribban rejält.
Detta samtidigt som det finns mängder av mindre miljöbelastande och sundare färg att måla med, som INTE är miljömärkt.
Skälen till detta är flera. 1) de har oftast inte råd med dessa systems kostander för admin. 2) kriterierna i systemenär så låga att de bättre färgerna vill helt enkelt inte solka ner sina varumärken med att ligga i samma fack som ex svanen.

Det är viktigt att veta att alla de här materialbedömningssystemen inte utför egna tester. De samlar in producent, eller leverantörsdata och säger jag eller nej till de ingående ämnena. Vilket är betydligt bättre än att ALLT är tillåtet.
Men det finns återigen… betydligt mycket hälsosammare färg på marknaden. Vilket inte är samma sak som återigen… perfekt och 100% ekologiskt. Bara betydligt mycket sundare och därmed mindre miljöbelastande än svanen och eu-blomman (eu eco-label).

Några exempel på sundare färgleverantörer:

Snickeri, vägg och takfärger
https://www.auro.se

https://www.fargbygge.se
https://www.avjord.se
http://ovolin.jetshop.se
http://www.temperamaleriet.se

Hem

http://www.wibofarg.se
https://www.ekologiskabyggvaruhuset.se/natbutik/farger
http://www.decomaterial.se/web/produkter

Generellt så finns det mycket färg och materialkuskap hos Byggnadsvårdare & Byggnadsvårdsföretag. Men man behöver också vara lite kunnig, alternativt påläst för att kunna ställa frågor till personalen i en byggnadsvårdsbutik.

Duktiga på färg och måleri i Stockholm:
https://www.abcfargekonomi.se/sortiment/eco-färg-21157679

Fotografierna är tagna av Lena Koller och stylade av Per Wennberg.